Freek en Lisette hadden twee belangrijke wensen toen ze hun tussenwoning in Den Haag ontwierpen: zo duurzaam mogelijk en met een imposante trap. Global Architects vertaalde de opdracht in een speelse splitlevelwoning waarvan de gevel nog niets verraadt. In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Freek en Lisette? Bestel dan via onze website Casco magazine 9.
Freek: Zes jaar geleden wilden we graag verhuizen naar een grotere woning en dan het liefst nieuwbouw. Omdat we al naar volle tevredenheid in een gasloze woning woonden en een bodemwarmtepomp hadden, wilden we dat in een nieuw huis ook weer. Maar de projectbouw in onze omgeving was toch vaak nog op gas. Vandaar dat we besloten voor zelfbouw te gaan. Daarnaast wilden we een huis bouwen waarin we een gezin konden stichten, en waar we zelfs nog kunnen blijven wonen als we daarna weer met z’n tweeën zouden zijn. Echt met een blik op de toekomst dus. De toekomst en duurzaamheid zijn voor ons onlosmakelijk met elkaar verbonden.
We zijn erg begaan met de planeet. We proberen bijvoorbeeld zo min mogelijk te vliegen, binnen Europa sowieso niet. Zo proberen we binnen onze mogelijkheden ons steentje bij te dragen. Als we het nu niet doen, dan gaat het mis, als we het omslagpunt niet al voorbij zijn. Maar hoewel we duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, kiezen we soms ook bewust voor onderhoudsarme materialen, zoals aluminium kozijnen en bakstenen in plaats van hout. Ik heb nog wel naar High Pressure Laminate (HPL) gekeken, maar dat was helaas te duur.
Gemeente Den Haag had een boek met architecten die een voorbeeldwoningen ingediend hebben. Hiervan hebben we er twee gesproken en met Arthur van Global Architects klikte het het beste. Het voelde meteen goed en het ging direct over onze wensen. We hadden direct het gevoel dat we er met Arthur iets unieks van konden maken. Een standaard huis had ik wel met mijn vader kunnen ontwerpen, maar Arthur heeft het qua creativiteit veel verder gebracht.
Een imposante trap die de aandacht trekt was onze voornaamste wens. Beiden vinden we een trap heel interessant omdat ie voor beweging en verbinding in huis zorgt. Verder wilden we graag vier slaapkamers, een fatsoenlijke werkplek en goed uitzicht op het groen en het water aan de achterzijde. Ook vonden we het belangrijk dat de woning energieneutraal werd, vereiste het kavelpaspoort dat we een groen dak zouden aanleggen en wilden we graag dat de tuin 60-70% onverhard zou zijn.
KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!
Meld je aanHet vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.