Als beginnend marien bioloog zocht Sterre een betaalbare en duurzame woning op Texel. Het werd een prefab tiny house waar ze – zonder enige ervaring – voor een groot deel zelf aan gewerkt heeft. In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Sterre? Bestel dan via onze website Casco magazine 8.
Daar waren twee redenen voor. Ten eerste vind ik het overdreven om groter te wonen dan noodzakelijk en ten tweede kon ik een groter huis op Texel ook niet in mijn eentje betalen. Aangezien ik werk als marien bioloog op Texel, wilde ik daar ook graag wonen. Maar er waren alleen grote en dure woningen te koop en er is bijna niets te huur. Een vriendin van mij woonde al in een tiny house in Denemarken en maakte mij ook enthousiast. Veel meer dan een goede keuken heb ik toch niet nodig in een huis. Op Texel was een project met tiny houses, maar alle plekken waren al vergeven. Toen ik op Facebook zag dat twee personen zich teruggetrokken hadden, heb ik me alsnog aangemeld. Ik moest bij de andere bewoners ‘solliciteren’ naar de plek. Ondanks dat ik veel jonger ben dan de meesten werd ik toch toegelaten. Tijdens dit proces heb ik mijn vriend leren kennen, hij heeft mijn droom om een tiny house te bouwen vanaf het begin gesteund.
In eerste instantie wilde ik graag een origineel ontwerp dat gebaseerd is op de traditionele Texelse schapenschuur, de schapenboet. Samen met een vriend van de middelbare school die enorm handig is met houtbewerking en een architect heb ik lang aan het ontwerp gewerkt. De vergunning voor dit ontwerp was ook al afgegeven. Maar het lukte niet om een aannemer te vinden die het ontwerp binnen mijn budget kon bouwen, ook niet na een aantal aanpassingsrondes waarin ik veel concessies deed. Uiteindelijk zat er niks anders op dan voor prefab te kiezen. Daarmee wist ik beter waar ik aan toe was. De gemeente was heel coulant en gaf me de tijd om dit proces door te maken en uiteindelijk voor het prefab model een nieuwe vergunning aan te vragen.
Ik ben gaan googelen op prefab tiny houses en kwam al snel bij Mill Home uit. Mijn vereisten waren dat het een bedrijf uit Nederland was en dat het bedrijf al meerdere tiny houses gebouwd had. Daarnaast moest het natuurlijk een ontwerp zijn waar ik mezelf in zou zien wonen. Mill Home nodigde me uit om te komen kijken op hun maandelijkse demodag in Almere (zie demopark.nl – red.). De demowoning sprak me erg aan, maar voldeed net niet aan de eisen die de gemeente aan mijn huisje stelde. Toen ik hoorde dat alle dingen die ik anders wilde mogelijk waren, was de keuze snel gemaakt.
Als marien bioloog is het voor mij vanzelfsprekend om duurzaam te leven en te wonen. Bovendien vind ik het niet meer van deze tijd om niet duurzaam te bouwen. Ik ben blij dat mijn woning geen beton bevat, alles is van hout. Een linoleumvloer wilde ik altijd al graag omdat die niet alleen strak maar ook circulair is. Dat de keukendeurtjes van gerecycled plastic gemaakt zijn was eerlijk gezegd toeval. Omdat het budget voor mijn keuken niet groot was, wilde ik er graag zelf een bouwen en daarmee kwam ik uit bij IKEA. Het is fantastisch dat IKEA steeds duurzamer wordt, daardoor voelde ik me niet bezwaard om daar meubels te kopen.
Fotograaf: Saskia Poelman
KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!
Meld je aanHet vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.