Een groot huis betekent ook meer spullen en meer werk. Dus toen de
kinderen het huis uit waren kozen Astrid en Bert voor minder woonruimte, maar
meer rust en comfort. In Casco magazine,
hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op
onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle
foto's en het hele verhaal lezen van Astrid en Bert? Bestel dan via
onze website Casco magazine 4.
Het leek ons vooral erg leuk om een keer mee te maken. Vandaar dat we ons al lang geleden voor een kavel hadden ingeschreven in de stad waar we al woonden: Utrecht. Jaren later werden we door de gemeente benaderd of we interesse hadden in deze relatief kleine kavel die eigenlijk niemand wilde hebben. Wij zagen dat onze wensen hier prima uitgevoerd konden worden, dus we waagden de stap. En hoewel de kavel aan de kleine kant is hebben we toch een huis van 127 vierkante meter en een tuin van 150 vierkante meter. Dat is voor ons voldoende.
We wonen op Kubuseiland, dus alle woningen hier moeten uit vierkanten opgebouwd zijn. En omdat wij een kleinere kavel hebben mocht de woning maximaal 6 bij 6 bij 6 meter zijn. In overleg met onze architect hebben we toen twee kelders en een vergunningsvrije uitbouw toegevoegd om extra woonruimte te creëren. Volgens de projectregels mochten we bepaalde materialen zoals zink niet gebruiken. Hout, aluminium en rvs mochten wel. Wij kozen op advies van de architect voor betaalbare Eternitpanelen. Hout vonden we te druk voor een kleine woning, wit vonden we saai en zwart te heftig. Het mooie is dat alle huizen anders zijn maar samen één geheel vormen.
De gemeente raadde enkele architecten aan. We zijn bij een paar langs geweest en vonden 8A Architecten het fijnst om mee te werken omdat zij gespecialiseerd zijn in kleinere woningen. De portfolio sprak ons erg aan, er zaten mooie huisjes tussen, en na één gesprek wisten we dat het goed zat. We hebben Robert van 8A Architecten veel vrijheid gegeven en vonden veel van zijn voorstellen direct geschikt. Zo bedacht hij een ronde spiltrap vanwege de beperkte ruimte en dat is nu de blikvanger van ons huis.
We hebben niet zo gek veel inspiratie opgedaan. Omdat we al 35 jaar bij elkaar zijn weten we van elkaar wat we mooi vinden en Robert deed de rest. Daarnaast had de gemeente veel kaders en was bijvoorbeeld ook de positie van de woning op de kavel al bepaald. Er viel dus niet heel veel te kiezen, maar voor ons was er voldoende vrijheid.
Het was sowieso een eis vanuit de gemeente. We waren bijvoorbeeld verplicht om zonnepanelen te nemen. Die hebben we overigens zo laten plaatsen dat ze niet zichtbaar zijn vanaf de straat. Maar we hebben geen warmtepomp omdat dat niet rendabel is met zo’n klein huis. En stoken doen we amper vanwege de pelletkachel en de goede isolatie.
Bestel Casco Magazine 4 - 2022 voor het complete verhaal en uitgebreide fotoreportage van de start tot eindresultaat.
Fotograaf | Luuk Kramer
KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!
Meld je aanHet vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.