Voor Robin en Thomas voelt het onwerkelijk dat zij mogen wonen op hun eigen stukje aarde dat ze kunnen indelen zoals zij dat willen. Waar ze kunnen omgaan met de natuur zoals zij dat wensen en waar ze ‘de boze buitenwereld op afstand houden. In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Robin en Thomas? Bestel dan via onze website Casco magazine 5.
Dat is per toeval zo gekomen. We woonden al in een appartement in Almere en wilden liever meer buiten wonen. Omdat onze (schoon)moeder hier al ging bouwen kwam Oosterwold ook op ons pad. We realiseerden ons al snel dat hier heel veel mogelijk was en werden daar erg enthousiast van. En toen zijn we een tikkeltje naïef aan het ontwerp- en bouwavontuur begonnen. We beseften achteraf gezien totaal niet waar we aan begonnen.
We zijn meteen veel op internet gaan speuren, vooral bij The Local Project en op de site van Dwell Magazine. We merkten dat we steeds weer voor Australische en Zuid-Koreaanse Midcentury-woningen met een natuurlijke uitstraling vielen. We wilden niet per se bepaalde kleuren gebruiken, maar we zochten wel letterlijk en figuurlijk meer verbinding met de natuur. En dan liggen natuurlijke kleuren en materialen voor de hand.
We zochten eerst vooral naar prefaboplossingen, maar dat was het toch niet helemaal. Vervolgens kwamen we op de site van Dwell Magazine een project van HOP Architecten tegen. Het was een heel bijzonder koffietentje, Public Space Amsterdam. Toen we contact met HOP Architecten opnamen bleek dat wij de eersten waren waarvoor zij een vrijstaande woning zouden ontwerpen. Maar mede doordat ze van onze leeftijd zijn voelde het meteen als een goede match en durfden we het met hen aan.
Na ons eerste gesprek kregen we huiswerk mee. De opdracht was om afzonderlijk van elkaar onze ideale dag te beschrijven. Dat was zoiets als: vroeg opstaan, koffie zetten, kaplaarzen aan, in de tuin werken en lunch uit de moestuin bereiden. Op basis daarvan is het ontwerp gemaakt. En het leuke is: nu hebben we soms echt van deze ideale dagen. Een ander belangrijk aspect was dat we veel samen wilden doen. Vandaar dat de woning vrij open is met twee vides en weinig deuren. Alleen de badkamer, het toilet en de kasten hebben deuren. Op basis van onze wensen legden de architecten ons vier opties voor; drie brave en een ‘gekkere’. Na het zien van de 3D-tekeningen waren we alle twee overtuigd dat dit laatste ontwerp het moest worden.
Financieel is het natuurlijk aantrekkelijk om lage of geen energiekosten te hebben. Maar we wilden ook dat ons huis lang meegaat en in die zin duurzaam is. Daarnaast passen duurzame materialen goed bij ons én bij deze plek. In eerste instantie namen we dan ook contact op met een duurzame aannemer. Maar die wilde bijvoorbeeld boomstammen als heipalen gebruiken. Dat ging ons iets te ver. Vandaar dat we voor een traditionele aannemer gekozen hebben. Dat bleek een perfecte tegenpool voor de architecten te zijn. Alle ideeën moesten wel uitvoerbaar zijn. Overigens zit duurzaamheid ook in de manier waarop we leven. We verbouwen zelf groente en fruit en gaan op een duurzame manier met water en afval om. We hebben hier als het ware ons eigen stukje aarde dat we kunnen indelen zoals we willen. Waar we kunnen omgaan met de natuur zoals wij dat wensen. Waar we ‘de boze buitenwereld op afstand houden’.
Fotograaf | Michael Cerrone voor HOP Architecten
KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!
Meld je aanHet vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.