Vijf jaar lang vormden Mireille Capiau en Daniël Bakker het bestuur van Wij_land, een CPO-groep bestaande uit 26 huishoudens. Inmiddels wonen ze naar volle tevredenheid naast elkaar in het gelijknamige appartementengebouw op IJburg.
Waarom wilden jullie in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) bouwen?
Mireille: Bij mij kwam het voort uit de krappe woningmarkt in Amsterdam. Ik wilde graag in de stad blijven wonen, maar moest echt weg uit mijn veel te oude huurwoning. Ik was eigenlijk samen met een collega zelf op zoek gegaan om zo’n community à la SchoonSchip te starten en bij voorkeur ook een waterkavel. Maar daar zag de gemeente niks in. Zij wezen me toen op hun website en prikbord en zeiden dat er binnenkort kavels vrij zouden komen, maar dat je dan wel al een groep moest hebben. Zo zijn we via via weer bij Space&Matter terechtgekomen, die een avond organiseerden voor geïnteresseerden, ook met het oog op nieuwe CPO-kavels natuurlijk. Daarna heb ik contact gezocht met Space&Matter en gevraagd of zij mensen wisten die ook zoiets zouden willen. Later hebben zij een bijeenkomst georganiseerd en daar hoorde ik over een toekomstige locatie voor CPO’s in Amsterdam, Centrumeiland op IJburg. Diezelfde avond leerde ik andere CPO-geïnteresseerden kennen, onder wie Daniël. Omdat de locatie vrij ver uit het centrum ligt sprak het sociale aspect van samen bouwen en wonen me erg aan.
Daniël: Ik wilde ook graag in de stad blijven, maar wel groter en beter geïsoleerd gaan wonen. Het liefst wilde ik een vrijstaand huis op een zelfbouwkavel realiseren, maar daar had ik onvoldoende budget voor. Space&Matter wist me ervan te overtuigen dat samen bouwen niet alleen de oplossing voor mijn budgetvraagstuk was, maar ook nog eens heel leuk en sociaal is.
Hoe hebben jullie het aangepakt?
M: Om in aanmerking te komen voor een CPO-kavel moesten we een groep vormen en ons daarmee inschrijven in een kaartenbak van de gemeente. Om zo veel mogelijk kans te maken vormden Daniël en ik allebei onze eigen groep. Groep Wij_land draaide vooral om delen, duurzaamheid en diversiteit (de drie D’s), Groep Wijburg meer om de architectuur.
Daniël: Bij de eerste kavel die beschikbaar was, zijn we wel ingeloot, maar konden we niet pitchen omdat we beiden in het buitenland zaten. Gelukkig kwamen er nog meer kavels beschikbaar. Voor de eerste kavel hadden we al een risicoanalyse geschreven met Space&Matter. Op basis van de opmerkingen van de gemeente hierop konden we die voor de tweede kavel helemaal finetunen. Hiermee wonnen we de pitch.
Hoe ontwerp je met zo’n grote groep een gebouw?
Mireille: In de loop van de tijd vielen er mensen af en kwamen er mensen bij. Met ongeveer de helft van de bewoners begonnen we met ontwerpen tijdens designworkshops.
Daniël: Als bestuur hebben we een programma van eisen opgesteld. We maakten een gezamenlijk Pinterestbord aan, printten dat uit en beplakten dat met stickers. Liefst wilden we zo duurzaam mogelijk bouwen en wonen, maar van Marjolein, bestuurder en oprichter van SchoonSchip (ook een duurzame CPO in Amsterdam) en werkzaam bij CrowdBuilding van Space&Matter, hoorden we wat wel en niet werkte.
Verder lezen? Bestel Casco 12 in onze webshop.
KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!
Meld je aanHet vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.